Biennale Interieur Kortrijk 2016 I Muller Van Severen

Biennale Interieur Kortrijk 2016 I Muller Van Severen

Woensdag 14 september 2016 — De 25ste editie van Biënnale Interieur Kortrijk, met als curator architectenbureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen, brengt 4 mooie projecten van het Belgische ontwerpduo Muller Van Severen. Het Solo Houses 'Interior', een onderdeel van het gecureerde programma van de Biennale, komt met 3 exclusieve uitvoeringen van de recente 'wire s#' collectie, in een kleur specifiek bedacht voor het Solo House. Valerie Traan Gallery toont de 'wire s #' collectie in al haar glorie, bovenop een allereerste tapijt in samenwerking met tapijtenhuis Ashtari. Belgisch design label valerie_objects etaleert de collectie verlichting en het aluminium tafeltje en stoelen die het duo creëerde voor het merk. Tot slot vind je Muller Van Severen terug op een overzichtstentoonstelling over 25 edities -en dus 50 jaar- Biënnale Interieur Kortrijk.

1 I SOLO HOUSES INTERIOR

Muller Van Severen werd uitgenodigd om meubelen en verlichting te ontwerpen voor één van de Solo Houses, een prestigieus architecturaal project bestaande uit 12 architecturale vakantiewoningen ten zuiden van Barcelona. De vraag leidde tot een reeks functionele sculpturen en installaties voor het 'Solo House' van OFFICE Kersten Geers David Van Severen. De collectie luistert naar de naam 'wire s #', waarbij 'wire' staat voor het gebruikte materiaal (inox draadnet), de 's' voor seat/sculpture en de # een leuke verwijzing is naar het gebruikte materiaal en een nummering.

In het Solo Houses 'Interior', een onderdeel van het gecureerde programma van de Biënnale, ontdek je drie vormen uit deze 'wire s#' collectie, met een kleur die specifiek voor het Solo House werd bedacht.

2 I VALERIE TRAAN GALLERY I HALL 4 STAND 480

De Antwerpse galerie Valerie Traan nodigde Muller Van Severen uit om een interieur te creëren met de recente 'wire s #' collectie en het allereerste Muller Van Severen tapijt 'carpet blue/green' (ism Ashtari). 

wire s #

Dat de collectie 'wire s #' ook een leven heeft buiten het Solo House project, bewijst het 'Interior' van Valerie Traan Gallery. De bijna transparante collectie is geschikt voor zowel indoor als outdoor gebruik en werd gemaakt uit draadnet. Je kan de collectie in haar verschillende kleuren bekijken op de stand van de Antwerpse galerie.

“Het ontdekken van dit, voor ons, nieuwe materiaal (inox draadnet met hokjes van 2x2 cm), inspireerde ons en zette ons aan tot het maken van een geheel nieuwe wereld waarin we landschappen en sculpturen bedachten en waarin ook kleur een plek krijgt. We houden ervan dat deze meubels eerst nog door de gebruiker moeten worden aangekleed met plaids, dekens, schapenvellen..." - Hannes Van Severen

Meer informatie en hoge resolutie beeldmateriaal over de wire s # collectie vind je hier.

carpet blue/green

Muller Van Severen creëerde een allereerste tapijt, 'carpet blue/green'. Het handgeknoopte tapijt van 2 op 3 meter kwam tot stand in samenwerking met het bekende Antwerpse tapijtenhuis Ashtari. Het dessin is een collage van stillevens uit het fotowerk van Fien, die Fien en Hannes samenstelden tot een nieuw geheel. Het tapijt heeft een oplage van 8 edities en 2 'artist proofs' en is een echt technisch hoogstandje.

Het proces van de kleurselectie, de materiaalkeuzes en de interpretatie van het dessin waren uiterst complex. Meer dan 40 verschillende kleuren werden manueel verwerkt door ervaren wevers op verticale weefgetouwen in knoopateliers in Nepal. Er werden drie verschillende grondstoffen gebruikt.

  • Tibetaanse hooglandwol voor een matter effect
  • Cashmere zijde voor een glanzend effect
  • Pashmina wol voor een extra wit en zacht effect

Pashmina wol voelt erg zacht aan en is van nature witter. De witheid maakt het contrast met de gekleurde vlakken groter. De ‘gradient’ in de blauwe partij is in natuurzijde en zorgt voor dynamiek en levendigheid in het ontwerp. De gekleurde wollen partijen zijn matter en contrastrijker en zorgen voor een harmonieus temperend effect.

Door een coherente afwisseling van grondstoffen verandert de perceptie van de toeschouwer naarmate de lichtinval de mattere wollen en schitterende zijden partijen beroert.

Wij zijn vereerd om met Hannes en Fien te kunnen samenwerken voor dit speciale handgeknoopte tapijt. Het project is ontstaan vanuit een wederzijds respect voor elkaars ambacht en persoon. Fien en Hannes' creatieve visie en passie heeft ons enorm aangetrokken. We zijn altijd fan geweest van hun werk en waren benieuwd om te zien wat hun visie was op een handgeknoopt tapijt. Bij de ontwikkeling van dit tapijt hadden wij een adviserende technische rol inzake materiaalkeuze en technische mogelijkheden, waarbij we onze expertise graag met hen deelden. - Reza Ashtari

Ashtari is een eigentijds tapijtenhuis in Antwerpen. Een huis waar inspirerende ontmoetingen plaatsvinden. Een omgeving waar ambacht en vakmanschap, schoonheid en originaliteit elkaar kruisen en hun vaste plaats hebben. Een ruimte die zowel hedendaagse, decoratieve vloerkleden als zeldzame antieke verzamelstukken herbergt. Ashtari werd opgestart door Ata Ashtari in 1969, die de zaak doorgaf aan zijn zoon Reza.

Ashtari hecht belang aan eerlijke en verantwoorde handel met knoopateliers in de landen van oorsprong. De meeste daarvan zijn aangesloten bij human rights organisaties die waken over het welzijn van het personeel en die tegen kinderarbeid zijn. Eerlijk zaken doen met duurzame, handgemaakte producten.

Ontwerp: Muller Van Severen
Productie: Ashtari
Afmetingen: 300 x 200 cm
Limited edition:  8 exemplaren + 2 artist proofs ​
Gebruik: vloer en wand
Prijs op aanvraag

Productie en materiaal
150 knopen/inch2 (+/- 232.000 knopen/m2)
Materiaal: wol (schaap), cashmere zijde (zijderups), pashmina wol (geiten)
Techniek: Tibetaanse knoop
Poolhoogte: 4mm
Productietijd: 14 weken

Verkrijgbaar bij Valerie Traan Gallery
info: +32 475 75 94 59
veerlewenes@valerietraan.be

3 I VALERIE_OBJECTS I HALL 6 STAND 622

Belgisch design label valerie_objects etaleert op haar stand in hall 6 de collectie verlichting (hanging lamps) én het aluminium tafeltje en stoelen (alu table S + chair) die door Muller Van Severen gecreëerd werden voor het merk.

valerie_objects is een initiatief van Axel Van Den Bossche, Frank Lambert en art director Veerle Wenes (Valerie Traan Gallery). Het label creëert zijn collectie door samen te werken met ontwerpers, architecten en kunstenaars. Het is de bedoeling om de werken van deze creatieve geesten te vertalen naar tastbare objecten. De nadruk zal altijd liggen op authentieke bedenkers, op stukken waar zorgvuldig over nagedacht werd en die ontworpen en vervaardigd werden door intelligente handen.

4 I 25 EDITIES INTERIEUR EXPO I KORTRIJK

Expo over de geschiedenis van Biënnale Interieur. Aan de hand van stukken uit de collectie van de Stichting Interieur, het Design museum gent en het Art & Design Atomium Museum in Brussel schetst deze tentoonstelling een overzicht van 25 edities Interieur. De tentoonstelling gaat door van 2 oktober tot 23 oktober in het VOKA gebouw ontworpen door OFFICE Kersten Geers David Van Severen, curatoren van Biennale Interieur 2016.

De tentoonstelling toont werk uit de 'Future Primitives' collectie van Muller Van Severen, waarmee ze furore maakten op de Biënnale in 2012.

OVER BIËNNALE INTERIEUR KORTRIJK

Biënnale Interieur is een tweejaarlijks evenement met een unieke mix van design zowel vanuit cultureel als commercieel oogpunt, dat sinds 1968 plaatsvindt in Kortrijk. Voor de 25e feestelijke editie zullen de curatoren en architecten OFFICE Kersten Geers David Van Severen, in samenwerking met kunstenaar Richard Venlet en grafisch designer Joris Kritis, een ‘Silver Lining’ structuur bouwen. Doorheen de Biënnale vallen ook ‘Interiors’ te ontdekken: installaties van prominente internationale designers, curators en architecten. ‘Solo House’ hoort bij die ‘Interiors’, met werk van OFFICE, Muller Van Severen en anderen.

De ruggengraat van de Biënnale Interieur zijn de méér dan 200 geselecteerde interieur- en hedendaags designmerken. Daarnaast staat werk van internationaal jong design talent, de winnaars van de Interieur Awards en de Belgische Designer van het Jaar in de schijnwerper.

Meer info en beeldmateriaal via lies@vonyellow.be

carpet blue/green
carpet blue/green
alu table + chairs <br/>© Siska Vandecasteele
hanging lamps <br/>© Athos Burez
wire s #
wire s #
wire s #
wire s #