Bozar opent 'Victor' Bozar Café

Bozar opent 'Victor' Bozar Café

een universum van kunst, architectuur en bescheiden gastronomie

Woensdag 14 september 2016 — Een jaar nadat de concertzaal (Henri Le Boeufzaal) in het kunstencentrum Bozar werd gerenoveerd, is het nu de beurt aan het café in de voormalige bookshop. Het vernieuwde Bozar café kreeg de naam ‘Victor’, een ode aan de Belgische art-deco architect Victor Horta die het gebouw in 1928 ontwierp. Het ontwerp van de renovatie is van de hand van het internationaal gerenommeerde Belgische architectenbureau Robbrecht en Daem. Bozar Café 'Victor' is deze week stilletjes geopend.

DE ARCHITECTUUR – ROBBRECHT & DAEM

Voor de renovatie werd een beroep gedaan op Robbrecht en Daem architecten, die onder andere ook het concertgebouw in Brugge renoveerden en tegen 2020 voor VRT een nieuwe gebouw zullen neerzetten. Net zoals bij Victor Horta zijn architectuur en binnenhuisinrichting voor Robbrecht & Daem sterk met mekaar verbonden, iets wat duidelijk merkbaar is in het Bozar café ‘Victor’.

Het gebouw is een beschermd monument waardoor grote aanpassingen niet mogelijk waren. Maar Robbrecht & Daem zagen dat zeker niet als een beperking. Ze werken vaak in een historische context en ervaren dat telkens als een meerwaarde.  

Paul Robbrecht wilde met ‘Victor’ een wereld creeëren in de bescheidenheid van een café, een soort van microcosmos of universum. Hij wil er de mensen een beleving meegeven: artiesten die er optreden, mensen die er discussiëren, schrijvers die er hun boeken schrijven, passanten die er lezen,...

Om dat universum te creeëren, maakten de architecten gebruik van cirkels: ronde lusters die speciaal voor Victor werden ontworpen en granito cirkels op de vloer. Deze  symboliseren een soort van planetarium met zonsondergangen en zonsopgangen. Tegelijk is een café ook een plek waar mensen naar mekaar kijken, mekaar bekijken, vandaar de vele ronde spiegels die zorgen voor reflectie.

Ook de materialenkeuze en interieurelementen herinneren aan de historische context van het gebouw van Horta. De donkergroene granito en de donkergroene lederen zitbanken refereren naar de groene linoleums en de granito die Horta zelf al integreerde. De tafels zijn bovendien echte kunstwerken: op het blad werden gestyleerde muziekinstrumenten ingelegd in messing. 

Momenteel is het architectenbureau Robbrecht & Daem één van de zeven namen op de shortlist voor de bouw van een nieuwe campus voor Royal College of Art in Londen. Ze staan er tussen grote namen zoals Diller Sco dio + Renfro, Herzog & de Meuron en Lacaton & Vassal.

KUNST VAN VALERIE MANNAERTS

Dé blikvangers zijn 3 prachtige gordijnen van de hand van Valérie Mannaerts. Robbrecht & Daem werkt vaak samen met kunstenaars omdat ze van mening zijn dat kunst en architectuur moeten dialogeren. Dat kunst voor een beeld moet zorgen in het architectonische geheel. Daarom nodigden ze Mannaerts uit om na te denken over een manier om het café in verschillende ruimtes op te splitsen. Het resultaat is een kunstwerk dat een contrast vormt met de totaliteit van het café, een tegenwereld. De handgeborduurde stukken in katoen en wol kregen de naam ‘Pleasure in Making (Curtain for Bozar)’ en worden gebruikt om een kleiner deel van het café te kunnen afschermen bij events of speciale gelegenheden. Mannaerts zorgde er voor dat elke ruimte  een eigen identiteit krijgt als de gordijnen worden gesloten. Aan elke zijde van het gordijn maakte ze een ander ontwerp, een paravent motief bijvoorbeeld. Haar bedoeling is om de bezoeker het gevoel te geven dat er achter die gordijnen iets mysterieus gebeurt wat je niet mag zien en dat je geprikkeld wordt om dat te weten te komen. Interpretatief en verhalend, in de zone van het intieme.

WAT VOORAFGING

Voordien was er in deze ruimte de Bozar bookshop en de live broadcasting studio van Klara. Bovendien was de ruimte ingedeeld in kleine winkeltjes waar nu een doorgang is voorzien en op die manier de ruimte opentrekt. Het Victor 'Bozar Café' grenst aan het koninklijke salon dat in zijn oorspronkelijke staat werd gerenoveerd en verhuurd wordt voor recepties of feesten.

ETEN - HEALTHY & FUNKY

‘Victor’ is elke dag open van 10:00 tot middernacht en is net zoals Bozar gesloten op maandag. Je kan er terecht voor een drankje of een koffie aan de grote leestafel maar uiteraard ook voor een ontbijt, gezonde lunch of een bescheiden maaltijd. Op de menukaart staan hoofdzakelijk snacks met kwaliteitsvolle producten. Zo kan je na een vertoning snel iets nuttigen.  Er is voor elk wat wils, van Brusselse klassiekers tot gezonde boterhammen en glutenvrije desserts.

Meer informative over Victor en de Bozar-programmatie vind je hier.

Victor Bozar Café
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

02/213.19.19

Contacteer lies@vonyellow.be voor meer informatie of interviews.

© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse