Initials LA en Jef Boes present 'La Rue C'est La Vie'

Initials LA en Jef Boes present 'La Rue C'est La Vie'

een veiling en tentoonstelling voor de straatkinderen van Lubumbashi

Woensdag 25 november 2015 — Fotograaf Jef Boes reisde vorige zomer als vrijwilliger voor Ondernemers voor Ondernemers (OvO) en VIA Don Bosco naar de Democratische Republiek Congo. Hij maakte er de fotoreeks 'La Rue C'est La Vie' over de trieste realiteit van de straatkinderen van Lubumbashi. Jef en fotoagentschap Initials LA besloten de handen in elkaar te slaan en brachten 18 Belgische fotografen samen, die elk een prachtig werk doneren. Deze -in totaal- 19 werken worden openbaar geveild op donderdagavond 10 december in het Zuiderpershuis in Antwerpen, een unieke kans om een werk te kopen van Belgisch fotografisch talent en meteen ook het goede doel te steunen. De expositie 'La Rue C'est La Vie' van Jef Boes kan je er van 11 tot 17 december bezoeken.


Veiling donderdag 10.12

ILA Foundation, een VZW van fotoagentschap Initials LA, en Jef Boes brachten 18 getalenteerde fotografen samen. Bekijk de deelnemende fotografen en hun werken op de event pagina en kom op donderdag 10 december bieden op je favoriete werk in het Zuiderpershuis in Antwerpen. De opbrengst gaat naar Oeuvres Maman Marguerite.

Met ILA Foundation wil Initials LA de wereld 'iets' teruggeven en beoogt het een cultureel draagvlak te bieden aan fotografie.

DEELNEMENDE FOTOGRAFEN

Athos Burez / Brecht van Maele / Christophe Vander Eecken / Filip Van Roe / Frederik Vercruysse / Franky Verdickt / Jan Opdekamp / Jan & Jorre / Jef Boes / Klaartje Lambrechts / Maroesjka Lavigne / Olivier Bekaert / Stefaan Temmerman / Thomas Sweertvaegher / Titus Simoens / Thomas Vandenberghe / Wouter Van De Voorde / Wouter Van Vaerenbergh / Zaza Bertrand

PRAKTISCH
Donderdag 10.12 om 20u
Zuiderpershuis Antwerpen
 

'La Rue C'est La Vie' expo // 11.12 tot 17.12

De jongens heten Sabwe, Augustin, Mubumba en Freddy Kazadi, en dan ben je vanzelf in Congo. Ooit een land van veel dromen, maar ooit is lang geleden.

In Lubumbashi is de straat de thuis van veel van die jongens. En dat is ook de titel van een nieuwe reeks die fotograaf Jef Boes (32) er maakte: La rue c’est la vie. Waarbij je de dubbele betekenis die het Frans vaak zo mooi maakt, voelt. Die ook wrang voelt. De straat is het leven, ja, maar schouderophalend ook: c’est la vie. In Bakanja Ville legt niemand zich zomaar neer bij het lot. De vzw Oeuvres Maman Marguerite probeert er jongens, kinderen eigenlijk, die verstoten zijn, verloren, afgewezen, uitgeput, ten einde raad en al oud als ze amper vijf zijn, opnieuw op het juiste spoor te zetten. Met een dak, een matras, een bad in openlucht, met les en met hulp bij het zoeken naar werk. Wie niet naar huis kan of wil, kan blijven. maar Bakanja Ville is geen eeuwig hotel: ook de kleine Olivier willen ze herenigen met zijn familie. Hoe zwaar en lasting het pad ook.

Jef Boes’ werk, voor onder meer Knack, kijkt altijd achter schermen. Vaak van die van de macht. Maar in Lubumbashi net van die van de onmacht. Voor ironie of cynisme is geen plaats, zijn foto’s tonen deemoed, soms de wanhoop, als het kan wel de hoop.

La rue c’est la vie als noodkreet van een samenleving die, ook ver van vluchtelingenstromen, aandacht verdient. Het beeld mag donker zijn, maar schouderophalend naar die foto's kijken en verdergaan omdat je ‘c’est la vie’ denkt? Neen.

¢ Rik Van Puyenbroeck


PRAKTISCH

'La Rue C'est La Vie' expo door Jef Boes
donderdag 11.12 tot donderdag 17.12 van 10u tot 20u
Zuiderpershuis Antwerpen