MULLER VAN SEVEREN I wire s #

MULLER VAN SEVEREN I wire s #

Deze herfst op Biennale Interieur 2016 & in het OFFICE Solo House

Dinsdag 13 september 2016 — Designduo Muller Van Severen werd uitgenodigd om meubelen en verlichting te ontwerpen voor één van de Solo Houses, een geheel van 12 architecturale vakantiewoningen ten zuiden van Barcelona. De vraag leidde tot een reeks sculpturen en installaties voor het 'Solo House' van OFFICE Kersten Geers David Van Severen: wire s #. De collectie is te bewonderen op de 25ste editie van de Biennale INTERIEUR en in het OFFICE Solo House in Spanje, later deze herfst. De collectie is geschikt voor zowel indoor als outdoor gebruik en werd gemaakt uit inox draadnet.

Studies for the OFFICE Solo House

Solo Houses zijn een reeks architecturale vakantiehuizen op een domein in Spanje, twee uur ten zuiden van Barcelona. Het eerste, van het Chileense architectenbureau Pezo von Ellrichshausen, is klaar sinds 2013. Elk huis wordt ontworpen door een andere vooraanstaande architect of architectenbureau. De eigenaar van het project nodigde Fien Muller en Hannes Van Severen vorige zomer uit. Hij vroeg hen om meubelen en verlichting te ontwerpen voor de woning die OFFICE Kersten Geers David Van Severen op het domein aan het bouwen zijn. Het huis zal in de herfst van 2016 klaar zijn.

“Het is een fantastische plek, omgeven door natuur,” leggen Hannes Van Severen en Fien Muller uit. “Het huis heeft een binnenplein en zwemvijver, waar we enkele ligobjecten bij bedachten. Alsof een matras of een vel papier opgekruld ligt te wachten om erin te gaan liggen. We wilden iets bedenken wat de openheid van de plek benadrukte. We besloten dus om dat schommelende dagbed niet uit te voeren in een zwaar massief materiaal zoals beton of hout, maar in een metalen gaas. Zodat je erdoorheen kunt kijken en de architectuur nog zou voelen door de objecten heen. Door hun transparantie zijn deze objecten tegelijk aanwezig en afwezig. Ze dringen zich niet op terwijl ze toch heel sculpturaal zijn. In de tentoonstelling bij Valerie Traan in Antwerpen willen we een zoektocht tonen van meubels en sculpturen met dezelfde materialiteit. We vinden het interessant om deze fase van het onderzoek al te tonen op zijn meest blote en fragiele moment.”

“Het ontdekken van dit, voor ons, nieuwe materiaal (inox draadnet met hokjes van 2x2 cm), inspireerde ons en zette ons aan tot het maken van een geheel nieuwe wereld waarin we landschappen en sculpturen bedachten en waarin ook kleur een plek krijgt. We houden ervan dat deze meubels eerst nog door de gebruiker moeten worden aangekleed met plaids, dekens, schapenvellen...

OFFICE Solo House

Architectenbureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen tekende het tweede Solo House in Spanje. Hun zelfvoorzienende woning integreert de woonruimtes in een brede cirkel. Het ronde binnenplein krijgt een zwemvijver. Het huis is opgebouwd als een cirkelgalerij waarin de woonruimtes elkaar opvolgen.

“Onze villa is, net als de meubels van Fien en Hannes, heel transparant. Zo staat ze in onmiddellijk contact met de omringende natuur.”

OFFICE Solo House op de Biënnale Interieur 2016

Biënnale Interieur is een tweejaarlijks evenement met een unieke mix van design zowel vanuit cultureel als commercieel oogpunt, dat sinds 1968 plaatsvindt in Kortrijk. Voor de 25e feestelijke editie zullen de curatoren en architecten OFFICE Kersten Geers David Van Severen, in samenwerking met kunstenaar Richard Venlet en grafisch designer Joris Kritis, een ‘Silver Lining’ structuur bouwen. Doorheen de Biënnale vallen ook ‘Interiors’ te ontdekken: installaties van prominente internationale designers, curators en architecten. ‘Solo House’ hoort bij die ‘Interiors’, met werk van OFFICE, Muller Van Severen en anderen.

De ruggengraat van de Biënnale Interieur zijn de méér dan 200 geselecteerde interieur- en hedendaags designmerken. Daarnaast staat werk van internationaal jong design talent, de winnaars van de Interieur Awards en de Belgische Designer van het Jaar in de schijnwerper.

Muller Van Severen

Kunstenaars Fien Muller en Hannes Van Severen creëerden sinds hun eerste samenwerking voor Gallery Valerie Traan in 2011 een complete meubelfamilie: stoelen, tafels, bureaumeubels, lampen, fauteuils en objecten. Voor binnen en buiten. Een deeltje van die collectie zit ondertussen bij het nieuwe merk valerie_objects. Hun creaties kwamen wereldwijd terecht in woningen en in publieke ruimtes.

Muller Van Severen werkt ondertussen samen met Robbrecht en Daem architecten aan het nieuwe VRT gebouw, maakt tentoonstellingen in prestigieuze galeries (zoals Kreo Parijs) en maakte onlangs een reeks nieuwe objecten in samenwerking met Petit h van Hermès.

Voor meer informatie, beeldmateriaal of een interview, contacteer lies@vonyellow.be

wire S group
wire S group
wire S#1
wire S#1 red
wire S#1 green
wire S#2
wire S#3
wire S#4
wire S#5
wire S#6
wire S#7
wire S#9
Solo House by OFFICE under construction<br/>©Spassky Fischer
Solo House by OFFICE under construction<br/>©Spassky Fischer
Solo House by OFFICE under construction<br/>©Spassky Fischer